Piva, která jsou vyráběná technikou spodního kvašení a mají podíl extraktu původní mladiny mezi 11 a 12,99 procenty, tedy 11 a 12 stupňová piva, se budou nazývat ležáky. Jejich svrchně kvašené varianty budou plná piva. Místo speciálních piv o 13 a více stupních se zavádí kategorie silných piv. Pivo se sníženým obsahem alkoholu se bude nově nazývat nízkoalkoholickým.
Část pivovarníků na to má poněkud jiný názor, vyhláška by se tedy ještě v dalších letech mohla měnit. Někteří totiž chtějí, aby ležák, byl ležák bez ohledu na to, kolik má stupňů, protože technologie výroby je prostě stejná…Navíc podle nic vyhláška opomíjí nová piva na trhu například STOUT, ALE PALE atd.
Pro úplnost vyhláška se týká i ovocných a zeleninových šťáv, například ta z rajských jablíček je velmi vhodná po některých veselých večerních událostech. Takže to co bude značeno jako čerstvá šťáva nesmí být nijak upravováno (tepelně chemicky), nejde k tomu přidat cokolik vyjma semen a bylin. Přírodní šťávy mají být také bez dodatků jen mají upraveny „šetrnými metodami.“, což je ale na dlouhé vysvětlování. Mění se i medovina, lze ji označit jako medové víno a s dodatky lihu, cukru a vína jde pak o desertní medovinu.
Ať je to jako je to. Pokud jde o pivo důležité je spíš jak chutná, než jak se jmenuje, že…