RECEPT NA TRADIČNÍ SVATOMARTINSKOU HUSU
Ingredience: 1 husa asi 4–5 kg (nejlépe na druhém peří, aby měla pěkná prsíčka), sůl (asi dvě lžičky, záleží na velikosti), kmín (asi jednu lžičku, lze i více).
Postup: Omytou a osušenou husu důkladně osolíme zvenku i zevnitř. Osolenou husu posypeme kmínem a položíme do připraveného pekáče hřbetem dolů (můžeme trochu podlít). Přikryjeme a dáme péct do trouby. Teplotu v troubě nastavíme asi na 110–120 °C. Při této teplotě se husa peče kolem 5 hodin. Ke konci pečení sejmeme víko pekáče a zjistíme barvu kůže a křupavost. Pokud chceme zlatavější barvu, můžeme na posledních 10 minut sejmout víko pekáče, polít husu výpekem a dopéci při 180 °C.
Vyškvaření sádla: Pokud je husa na druhém peří, tak bude mít v břišní dutině po stranách bochánky kvalitního sádla. Toto sádlo vyjmeme a následně „vyškvaříme“ odděleně. Husí sádlo pokrájíme na menší kousky a dáme do kastrůlku na sporák. Sádlo se musí rozpouštět, nesmí se přepalovat. Sádlo je hotové, když v kastrůlku zůstanou pouze malé škvarečky. Vyškvařené sádlo slijeme do sklenice a dáme do chladu. Je výborné na topinky. Ze škvarečků je možné vytvořit pomazánku. Stačí rozmixovat a přidat špetku soli a trochu česneku.
"Chlazenou farmářskou husu můžete koupit 11. listopadu přímo na farmářském trhu Náplavka. Cena bude kolem 190 korun za kilo. Husy lze objednávat předem na www.farmarsketrziste.cz,“ řekl Jiří Sedláček, ředitel festivalu Svatomartinské slavnosti a pečená husa.
Autorem receptu je farmář Vladislav Kubec a Svatomartinské slavnosti a pečená husa