V pátek a sobotu zde mohou příznivci tohoto nápoje degustovat 139 druhů piva 25 různých stylů z celé republiky, na místě budou i tři zástupci ze Slovenska. Celkově se počítá, že bude vyčepováno přes 7000 litrů piva, přičemž degustační porce se bude čepovat do 0,75 dl skleničky. Hlavním cílem festivalu je seznámit návštěvníky s unikátní pestrostí chutí pivaz minipivovarů, které mnohdy navazují na historické kořeny českého a moravského pivovarnictví. V současné době je v ČR více než 330 pivovarů všech velikostí. Jeden pivovar tak připadá na 32 tisíc obyvatel, což znamená nejvyšší hustotu pivovarů na obyvatele v Evropě.
„Cílem festivalu je, aby se návštěvníci mohli seznámit s různými druhy piva z celé republiky od Aše až po Dolní Bojanovice, a to vše na jednom místě. Tak jako se kultivují milovníci piva, tak se kultivují i minipivovary. Dnes již opravdu nejde jen o to uvařit nějaké pivo a těžit z neobvyklosti podniku, dnes se každý minipivovar musí rvát o své místo na trhu, přinášet pestrost i kvalitu a perfektní služby. Vařit tradiční pivo s dlouhodobou kvalitou je samozřejmostí, poskytnout návštěvníkům nevšední zážitek nutností a nabídnout širokou škálu stylů a chutí v kombinaci s dobrým jídlem předností,“ říká Jan Šuráň, Prezident Českomoravského svazu minipivovarů.
Vstupenek je z důvodu nařízení od Pražského hradu připraveno jen omezené množství, do předprodeje jich bylo uvolněno 1200, na místě jich bude k zakoupení 300 na den. Cena v předprodeji na stanovena na 375,- Kč, na místě budou stát 400 Kč. Festival se koná v prostorách Královské zahrady Pražského hradu, na Střelecké cestě pod Královským letohrádkem, v pátek 12. června od 14-20 hodin a v sobotu 13. června od 12-20 hodin.